آموزش

ترش شدن خرما

دلیل ترش شدن خرما

خرما نوعی میوه پرخاصیت و خوش‌طعم است که در صورت عدم نگهداری درست و اصولی شاهد ترش شدن خرما خواهید بود که معمولا به­ دلیل ایجاد تغییر در ترکیبات آن است.

وجود مواد قندی زیاد در این میوه باعث می‌شود تا هنگام قراردادن آن در معرض عوامل مخرب و آسیب‌زا به مرور زمان و با رشد میکرو ارگانیسم‌ها، دچار فساد و خرابی شود که معمولا با تاثیر بر طعم و ظاهر آن قابل تشخیص است.

می‌توان گفت از مخرب‌ترین عواملی که باعث بروز چنین وضعیتی می‌شود گرمای زیاد و رطوبت است، در ادامه مطلب قصد داریم تا به بررسی دلیل بروز این وضعیت و نحوه استفاده از آن بپردازیم پس برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

ترش شدن خرما چه دلیلی دارد؟

مراحلی که خرما در طول رشد طی می‌کند امکان دارد بر روی بروز چنین وضعیتی تاثیرگذار باشد، به­طور کلی مراحل رشد این میوه به شرح زیر است:

  • کیمری: به‌صورت سبزرنگ است و مصرف خوراکی ندارد.
  • خارک: در این حالت می­تواند خارک را برداشت کنید و جهت مصرف خوراک مناسب است.
  • رطب: میزان رطوبت آنها شروع به کم‌شدن می‌کند و مرحله پیش از رسیدن کامل است.

درصورتی‌که مراقبت‌های لازم را انجام ندهید و خرما را در خارج از یخچال نگهداری کنید امکان دارد با گذشت زمان در معرض اکسیژن هوا قرار بگیرد و با رشد باکتری‌ها، قارچ و مخمر به مرور زمان شاهد ترش شدن خرما باشید.

عوارض خوردن خرمای ترش شده

وجود کپک، آفت، مخمر و باکتری بر روی خرما دلیل اصلی ایجاد فساد برای آن خواهد بود که بدون شک هنگام مصرف متوجه تغییر مزه آن می‌شوید. البته با مصرف ناگهانی خرمای ترش‌شده مشکل خاصی برای شما به‌وجود نمی‌آید زیرا مزه آن به‌صورتی است که بلافاصله بعد از خوردن آن از ادامه مصرف خودداری می­کنید.

اگر دلیل ترش ­شدن خرما تنها به ­خاطر عدم نگهداری اصولی باشد و هنوز به مرحله فساد کامل نرسیده باشد، مصرف آن عوارض خاصی را به همراه ندارد اما در صورت استفاده از خرمای کپک­ زده بهتر است با یک پزشک مشورت کنید.

از طرفی باید این نکته را بدانید که ترش شدن خرما مانعی برای عدم مصرف آن نیست، بلکه می‌توانید با کمک آن، محصولاتی را تهیه کنید که بسیار مفید خواهند بود. اگر به‌دنبال یافتن پاسخ این پرسش هستید که با خرمای مانده چه کنیم؟ یا اینکه با رطب ترش‌شده چه کنیم؟ در ادامه به بررسی محصولاتی می‌پردازیم که می‌توان با کمک این ماده تهیه کرد.

با خرمای ترش شده چی درست کنم؟

درصورتی‌که عوامل محیطی تنها باعث تغییر طعم میوه شود و منجر به فساد بیش از حد آن نشده باشد، خرمای ترش ­شده برای تهیه موادی همچون شیره و سرکه مناسب است. پس در نظر داشته باشید که این خوراکی مفید و مغذی در هر حالتی می­تواند با حفظ خواص به‌شکل مصرفی دیگری تبدیل شود.

نحوه تهیه سرکه با خرمای ترش شده

سرکه خرما محصولی است که از طریق تخمیر به­دست می­آید با توجه به این موضوع به­راحتی می­توانید از خرمای ترش شده برای تهیه سرکه ­ای خوش ­طعم که دارای خواص بسیاری است، استفاده کنید.

سرکه­ای که با استفاده از خرما تهیه می­شود در مقایسه با نمونه­ های دیگر مانند انگور و سیب، طعم ملسی دارد که با اغلب ذائقه ­ها سازگاری خواهد داشت. البته در کنار مزه مطلوب این چاشنی، باید فواید آن و تاثیرات که در سلامتی شما دارد را نیز مد نظر قرار دهید.

زمانی که قصد دارید از خرمای ترش شده برای تهیه سرکه استفاده کنید، علاوه­ بر این میوه نیاز به مواد دیگری دارید که شامل موارد زیر است:

  • در اختیار داشتن 4 لیتر آب جوشیده برای تبدیل 2 کیلوگرم خرما به سرکه مناسب است. البته اگر مقدار خرمای شما کمتر یا بیشتر از این مقدار است متناسب با آن میزان آب را مشخص کنید.
  • اگر مایل به استفاده از خمیرمایه باشید، 1 قاشق مرباخوری برای این کار کافی خواهد بود.
  • یک قاشق غذاخوری نمک
  • نیم لیتر سرکه انگور یا سیب نیز باید برای تهیه این محصول در اختیار داشته باشید.

درصورتی­ که تمام این مواد را در اختیار داشته باشید، می­توانید در خانه این کار را انجام دهید فقط بهتر است مراحل تهیه سرکه خرما را با دقت دنبال کنید تا در نهایت چاشنی خوش­طعمی را به­ دست آورید.

برای شروع کار هسته خرما را از آن جدا کنید و با کمک چرخ­ گوشت به­حالت خمیری درآورید. در این زمان لازم است تا خرماهای چرخ ­شده را در ظرفی پلاستیکی بریزید و دیگر مواد لازم را به آن اضافه کنید.

بهتر است از همان ابتدا از ظرفی درب­دار با دهانه بزرگ برای این منظور استفاده کنید که مجبور نشوید مواد را به ظرف دیگری انتقال دهید، بعد از اینکه تمامی مواد لازم به­ خوبی با هم مخلوط شد درب ظرف را محکم ببندید.

مدت­زمانی که برای تبدیل خرما به سرکه نیاز است چیزی در حدود 25 تا 50 روز خواهد بود که در این مدت باید ظرف را در محیطی گرم و تاریک قرار دهید تا عمل تخمیر به­ خوبی انجام شود.

زمانی که سرکه شما به­ طور کامل آماده شد لازم است آن را از یک صافی رد کنید تا تفاله ­های خرما از محلول جدا شود، برای این منظور می­توانید از یک پارچه تمیز کمک بگیرید.

نکات مهم برای تهیه سرکه از خرمای ترش­شده

باید حداقل 10 سانتی­متر از بالای ظرف خالی باشد و نیازی نیست که آن را کاملا پر کنید، زیرا فشار بخار سرکه در هنگام تخمیر باعث سرریزشدن مواد خواهد شد که در این صورت زحمت شما به هدر می­رود.

نکته مهم درخصوص تهیه سرکه این است که هر اندازه محل قرارگیری خرما گرم تر باشد مدت­زمانی که لازم است تا سرکه شما به ­طور کامل آماده شود نیز کاهش پیدا می­کند.

هرچند ترش شدن خرما عامل مناسب و تاثیرگذاری در بهبود حالت آن برای تهیه سرکه خواهد بود اما مهم­ ترین مسئله درخصوص تهیه سرکه این است که باید هر 7 روز یک­بار محتویات درون ظرف را به­درستی هم بزنید تا فرایند تخمیر به ­صورت یک­دست انجام شود.

طرز تهیه شیره خرما ترش شده

در صورت ترش شدن خرما یکی دیگر از راه­ هایی که می­توانید برای استفاده از آن در نظر بگیرید تهیه شیره خرما است البته از این مورد نیز در نهایت برای تهیه الکل یا سرکه استفاده می­کنند زیرا مصرف خوراکی به­صورت شیره ندارد.

شیره خرما معمولی برای مصارف خوراکی و به­ عنوان صبحانه یا میان­وعده مفید است اما از آنجایی­ که شیره ترش­ شده بوی تیز و طعم ترشی دارد تنها می­توان برای تهیه چاشنی یا مصارف صنعتی از آن استفاده کرد.

درباره ظاهر این محصول نیز باید بدانید که رنگی تیره دارد و از این نظر تفاوتی با شیره­ های معمولی نخواهد داشت و شما زمانی متوجه تفاوت آنها می­ شوید که شیره خرما را بو کنید یا کمی از آن را بچشید.

برای تهیه شیره باید بعد از جداکردن هسته آنها را در ظرفی که حاوی آب است بریزید و مدتی در دمای محیط نگه دارید، سپس خرماها را روی حرارت قرار می­دهید تا به­ خوبی پخته و نرم شوند.

بعد از خنک­ شدن محتویات ظرف آن را از روی صافی عبور دهید، بهتر است این کار را چند بار تکرار کنید تا ذرات معلق آن به­ طور کامل جدا شود، در آخر نیز محلول به ­دست آمده را روی حرارت قرار دهید.

در این زمان تنها کاری که باید انجام دهید این است که محلول را به­ صورت مداوم هم بزنید تا ته نگیرد، هنگامی که قوام و غلظت کافی را به­ دست آورد آن را از روی حرارت بردارید. به این موضوع نیز توجه داشته باشید که شیره بعد از خنک­ شدن غلیظ­ تر می­شود پس در هنگام پخت حساسیت زیادی برای رسیدن به غلظت بالا نداشته باشید.

علت ترش شدن خرما

چطور از ترش شدن خرما جلوگیری کنیم؟

ارزش غذایی خرما تا زمانی که به مرحله فساد کامل نرسیده باشد حفظ می­شود به همین دلیل می­توان از آن برای تهیه سرکه و شیره استفاده کرد، اما خواص بی ­نظیر این میوه لذیذ در حالت تازه بیشتر است.

از همین رو اگر قصد دارید تا این میوه را در رژیم غذایی خود بگنجانید بهترین کار استفاده از نمونه­ های تازه و مرغوب است اما درصورتی که قصد نگهداری از خرما برای طولانی­ مدت را دارید به­ منظور جلوگیری از ترش شدن خرما توجه به موارد زیر اهمیت زیادی دارد:

  • ظرف نگهداری: شاید کمتر کسی به این مسئله توجه داشته باشد، اما بهتر است بدانید که ظروف نگهداری تاثیر بسیار زیادی بر روی ماندگاری و عدم فاسد شدن محصولات غذایی همچون خرما دارد. به همین منظور بهترین مورد ظروف درب­دار شیشه­ای است.
  • آلودگی محیط: سعی کنید تا حد امکان خرما را از آلودگی­های محیطی دور نگه دارید چراکه یکی از عوامل مهم در ایجاد فساد و ترش شدن خرما است. هنگام خرید این میوه به­ صورت فله بهتر است قبل از مصرف آنها را به­ خوبی بشویید.
  • مکان نگهداری: اگر قصد دارید برای مدت طولانی از این میوه نگهداری کنید بدون شک بهترین محل نگهداری برای آن فریزر خواهد بود.

این موارد برای نگهداری از خرمای سالم در نظر گرفته می­شود، البته بهتر است هنگام خرید به نکات مختلفی همچون عدم وجود سوراخ و زدگی بر روی خرما، داشتن بو و طعم مطلوب توجه داشته باشید، زیرا این موارد نشان­ دهنده محصولی سالم است.

علت ترش شدن خرما

جمع­ بندی

ترش شدن خرما نشانه این خواهد بود که با قرارگرفتن این ماده خوراکی در فضایی نامناسب مواد قندی آن توسط میکروارگانیسم­ ها حالت تخمیر پیدا کرده است که در نتیجه مزه میوه تغییر می­کند.

امکان دارد برخی بر این باور باشند که خرمای ترش­ شده فاقد استفاده است و باید آن را دور بریزند اما باید بدانید که در صورت عدم ایجاد کپک بر روی میوه می­توان از آن برای تهیه سرکه و شیره استفاده کرد که هر کدام طرز تهیه خاص خود را دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *